Vyhľadávanie

Kontakt

Fitness Club

Partizánska 3878
Šariš centrum
Bardejov 08501

0944 212 400
0903 104 822
0903 662 133

Otváracie hodiny:

Pondelok:   07.00 - 10.00

                     16.00 - 20.00

Utorok:       07.00 - 10.00

                     16.00 - 20.00

Streda:       07.00 - 10.00

                     16.00 - 20.00 

Štvrtok:      07.00 - 10.00

                     16.00 - 20.00

Piatok:        07.00 - 10.00

                    16.00 - 20.00

Sobota:      na objednávku

Nedeľa:      09.00 - 12.00 

Reklamný partner nášho fitness centra

Nechceme mať zo všetkých trojbojárov a kulturistov, počúvame ľudí

06.04.2017 17:16

fitness klub Paľa a Danky VarcholovýchPavol Varchola (38) je silový trojbojár a profesionálny hasič. Hovorí, že v práci si psychicky oddýchne, že najhorší je futbal raz týždenne, že treba počúvať ľudí a jesť často a striedmo. V Bardejove na Partizánskej ulici má Fitness Club a vedie športový klub silového trojboja.  

Ako dlho funguje váš Fitness Club?
Ako fitness centrum fungujeme v bardejovskom Sariš centre štvrtý rok. Popri fitness pre verejnosť, tu funguje aj náš profesionálny športový klub silovéhom trojboja – Hard Power Team. Sme členom svetovej federácie IPF (International Powerlifting federaition), ktorá zastrešuje 240 štátov a funguje už viac ako 50 rokov. Ako klub sme normálne vedení pod Ministertsvom školstva. Ja som svojho času pracoval aj ako reprezentačný tréner juniorov, za prácu s mládežou som bol ministrom aj ocenený.

Kto je Hard Power Team?
Momentálne máme 17 aktívnych členov, športový klub ale funguje dlhšie, asi osem rokov. Celé to vzniklo tak, že ľudia jednoducho s nami chceli cvičiť. Práve teraz sa nám rozšírila základňa, pretože sme začali robiť kategórie kulturistov aj bikiny fitness a skúšame aj novú mužskú fitness kategóriu, kde chalani nemôžu byť veľmi svalnatí, ale skôr ako modeli. Zastrešujeme teda silový trojboj, kulturistov, kulturistky, fitness, body fitness dokonca aj telesne postihnutých, to všetko pod organizáciou Slovenskej asociácie kulturistiky, fitness a silového trojboja (SAKFST).

A popri tom ešte funguje aj „posilka“.
Áno, je to vzájomne veľmi efektívne a dobre naviazané. Ľudia tu prídu a vidia, ako trénujú profesionálni športovci. Fitness klub samozrejme funguje normálne pre verejnosť, ale len za určitých podmienok. Hlavne preto, že takýto šport je vždy dobré robiť pod vedením osobného trénera. Boli tu vrcholoví športovci z iných športov a keď som im po čase ukázal nejaké cviky, pýtali sa, prečo sme to tak nerobili od začiatku. Takto sa dá predísť mnohým chybám.

Čo všetko ponúkate?
Momentálne už veľa produktov. Individuálny prístup, rôzne tréningové režimy a plány aj osobných trénerov. Pracujeme aj s výživou, robíme jedálničky, fitness stravu. Spolupracujeme s jednou bardejovskou reštauráciou - Papas Grill, ktorí pre nás jedlo pripravujú. Ale musia to byť osvedčené veci, ktoré fungujú, s ktorými máme skúsensoti a ktoré vieme ponúknuť našim klientom. Spolupracujeme aj s doktorom Rabčanom, ktorý nám tu posiela svojich pacientov na cvičenia po rehabilitácii.

Takže k vám príde človek a povie, chcem tu cvičiť s trenérom. Čo ďalej?
Najdôležitejší je čas, na ktorom sa najprv potrebujeme dohodnúť. Máme to teraz už dosť nabité. Ale máme tu piatich profesionálnych trénerov, takže sme zatiaľ vždy našli nejaké riešenie. Tréningy športového klubu sa snažíme riešiť keď je tu najmenej ľudí, aj preto, že v našom klubue sú športovci z celého východu, Prešova, Popradu atď. Fitness klub je otvorený od rána od 18.00 do 20.00 večer. A potom na objednávky. V čase obeda od  11.00 do 15.00 máme zatvorené. Pomáhame aj bardejovskému futbalovému tímu, ktorí tu trénuje od desiatej do jedenástej. A máme čas vyhradený aj pre študentov.

Osobný tréner, osobné priateľstvá?
Áno, momentálne fungujeme väčšinou na stálych klinetoch, obmieňa sa to už iba minimálne. Ak ale klienti po čase nadobudnú skúsenosti a pocit, že by chceli cvičiť sami, ponúkneme im iný produkt. Celkovo nás navštevuje tak 50 až 60 ľudí. Najmä ľudia so zdravotnými problémami dokážu cvičiť naozaj poctivo, dlho a vytrvalo. A lekári im odporúčajú, aby cvičili pravidelne. Naopak pre športovcov a pretekárov vieme pripraviť funkčné tréningy, pripraviť ich napríkald na súťaž, chodíma na Sparťana, Iron Mana atď.

Čo si ako tréner a profesionál myslíte o vrcholovom športe?
Z mojej skúsenosti sa vôbec nedá kombinovať vrcholový šport so zdravím. A to platí v každom športe, aj v šachu. Rozumný tréner by mal rozoznať tú bezpečnú hranicu. Aby športovec nešiel s vyvrtnutým členkom o tri dni hrať hokej a podobne. Toto si vždy vyberie svoju daň. Sám na sebe pozorujem, že v tomto veku už potrebujem dlhší čas na regeneráciu. A to v 38-ich rokoch vrcholovo súťažím od osemnástky.  

Okrem toho pracujete ako hasič.
Hasiča robím v Bardejove osem rokov. Pre mňa je to veľmi dobrý relax v porovnaní s prácou vo fitness a športovom klube, kde stále rozprávama a rozmýšľam, čo mám s ľuďmi robiť, cvičiť a tak.  Zrazu prídem ku hasičom a počúvam rozkazy. Takže si v práci paradoxne psychicky veľmi oddýchnem. Je to aj po fyzickej stránke veľmi dobrá kombinácia a verím, že aj v našej hasičskej partii som platným členom tímu.

Takže aj ako hasič ste toho zažili už dosť. 
Presne tak. Požiar v osade v Malcove, nebezpečnú situáciu s horiacimi peletkami v Kružlove, všetko čo vidíte v televízii. Doslova.

Aký je vek vašich klientov vo fitness?
Trénujem už deti od 12-tich rokov, môjmu 6-ročnému synovi napríklad dávam kompenzačné cvičenia. Na druhej strane k nám chodí aj chalan, ktorý má 86 rokov. Pozdravujem pána Breiskeho, ktorý tu chodí s manželkou a sú veľmi spokojní. Takže bez obmedzenia veku.

Čo je pri cvičení najdôležitejšie?
Pri cvičení je veľmi dôležitá pravidelnosť. Najhoršie je futbal raz týždenne. To je katastrofa. Všetkým hovorím, choďte si zamakať dvakrát, trikrát  a robte rôzne športy a cviky, ale prosím nie raz týždenne futbal a potom tri pivečká.

Čo strava?
Ľudia, hlavne so sklonom k obezite sa jedlom zaoberajú veľmi psychicky a to často vedie k ešte väčšej obezite. Takže radšej jesť sedemkrát denne ako dvakrát alebo raz. A radšej si striedmo ďobkať, ako sa najesť po piatich hodinách, alebo sa prejesť večer keď prídete z práce. Existujú všelijaké diéty, neodsudzujem ich, no ja sa napríklad stravujem striedmo. Päť až sedemkrát do dňa. A snažím sa jedlo pripravovať prírodne. Szmozrejme si dám aj klobásu, ale skôr na raňajky ako na večeru.

V čom sa líšite od iných?
Naše fitness je odlišné tým, že veľmi precízne hľadáme a zamestnávame našich trénerov. Snažíme sa hlaďať ľudí, ktorí majú profesionálne skúsenosti v športe a v tréningoch. Máme tu bývalého reprezentanta Slovenska v kick-boxe a ten má veľmi špecifické a zaujímavé tréningy. Máme tu  dievča ktoré preteká v bikiny fitness, ďalej sme tu traja silový trojbojári. Všetci sme robili nejaké športy, máme veľa skúseností a snažíme sa ich využiť a odovzdať.  A jednoducho sa zo všetkýchn klientov nesnažíme urobiť trojbojárov alebo kulturistov. Základ nášho fitka je, že počúvame ľudí a robíme im tréning na mieru. 

Čo momentálne chystáte v klube a vo fitness?
Dobre sme teraz obstáli na Majstrovstvách Slovenska dorastencov juniorov. Traja z klubu idú teraz v máji na Majstrovstvá Európy do Malagy v Španielsku. A ja sa momentálne pripravujem na Majstrovstvá sveta hasičov a policajtov do Los Angels v USA, kde sa súťaží v 68-ich športoch a je to po olympiáde najmasovejšia športová udalosť na svete. Bol som už na týchto majstrovstvách v New Yorku a Belfaste v roku 2011 a 2013. Po nechcenej pauze v roku 2015 sa tento rok chystám do Ameriky. Uvidíme či prekonám svoj, ešte neprekonaný svetový rekord z Belfastu v dvoch disciplínach - v tlaku a v mŕtvom ťahu. Tam som v týchto dvoch disciplínach spravil 500 kíl.


Mario Hudák

Zdroj: https://www.bjreporter.sk/